Časy a teploty pre sublimáciu rôznych predmetov

sublimácia čas a teplota

Existuje veľké množstvo sublimačných predmetov zhotovených z rôznych materiálov. Pre čo najlepší výsledný produkt je potrebné poznať čas a teplotu sublimácie pre daný predmet. Pripravili sme pre Vás súhrn časov a teplôt pre rôzne sublimačné predmety. Časy a teploty uvedené v tomto článku sú orientačné a je potrebné brať do úvahy špecifiká používaného termolisu a príslušenstva. Pri potláčaní nových sublimačných predmetov odporúčame vyskúšať viacero kombinácii času a teploty, až kým nenájdete tú správnu kombináciu pre čo najlepší finálny produkt.

Biele sublimačné hrnčeky

Čas: 160 – 180 sek.

Teplota: 175 – 180 °C

Jedným z najčastejšie potláčaných predmetov sú práve keramické biele hrnčeky. Odporúčame použiť stredný prítlak. Ak sa atrament dostatočne neprenesie, odporúčame hrnček nechať v termolise dlhšie. Vyhnite sa veľkému zvyšovaniu tlaku, môže dôjsť k poškodeniu hrnčeka. Po sublimácii je potrebné nechať hrnček ochladiť cca 5 – 8 min.

Biely hrnček na sublimáciu TRIEDA A+

Magické sublimačné hrnčeky

Čas: 160 sek.

Teplota: 175 – 180 °C

Kvalita materiálu magického hrnčeka môže ovplyvniť čas potrebný na sublimáciu až o 30 – 40 sekúnd. Ak je kvalita polmyeru vyššia, postačí kratší čas sublimácie. Magický hrnček je taktiež potrebné nechať vychladnúť. Pre rýchlejšie ochladenie môžete vnútro hrnčeka pokropiť vodou.

Magický hrnček červený meniaci farbu po zaliatí teplou vodou

Polyesterové tričko

Čas: 60 sek.

Teplota: 190 – 195 °C

Na potlač polyesterových tričiek odporúčame použiť stredný až silný prítlak termolisu a kvalitný sublimačný papier pre dosiahnutie živých farieb. Pri potlači textilu je potrebné použiť ochrannú vrstvu, ktorú vložíte medzi platňu termolisu a potláčané tričko so sublimačným papierom. Na tento účel dobre poslúži klasický papier na pečenie.

Šiltovky

Čas: 60 sek.

Teplota: 180 – 185 °C

Pri potlači šiltoviek je dôležité, aby bola potláčaná plocha čo najviac natiahnutá a vyrovnaná, tak aby papier čo najlepšie doliehal na materiál šiltovky.

Polyesterový vankúš (obliečka)

Čas: 60 sek.

Teplota: 190 – 195 °C

Rovnako ako pri potláčaní polyesterových tričiek je potrebné použiť ochrannú teflónovú vrstvu medzi platňu termolisu a vankúš so sublimačným papierom. Pokiaľ má obliečka zips, odporúčame ho umiestniť tak, aby neprišiel do kontaktu s platňou termolisu.

Puzzle

Čas: 50 – 60 sek.

Teplota: 185 – 190 °C

Odporúčame použiť vysoký prítlak platne pre čo najlepší kontakt papiera a puzzle, ako aj rovnomerné potlačenie celej plochy, vrátane hrany. Po sublimácii je potrebné nechať puzzle vychladnúť, až potom odstrániť sublimačný papier. Po dobu chladnutia môžete na sublimačný papier umiestený na puzzle položiť platňu (alebo ľubovoľný rovný predmet) z teplovzdorného materiálu, aby papier naďalej čo najlepšie priliehal.

Biele puzzle na sublimáciu

Podložka pod myš

Čas: 60 sek.

Teplota: 190 – 195 °C

Rovnako ako pri potláčaní puzzle je potrebný vysoký prítlak platne a vhodné umiestnenie pre čo najlepší kontakt plochy platne s podložkou.

Podložka pod myš – hrúbka 3 mm

Hliníková turistická fľaša

Čas: 80 sek.

Teplota: 175 – 180 °C

Odporúčame použiť slabší prítlak, aby nedošlo k poškodeniu hliníkovej fľaše.

Turistická fľaša na sublimáciu 400 ml – biela

Hliníková platňa

Čas: 60 sek.

Teplota: 190 – 195 °C

POZOR po ukončení sublimácie, hliníková platňa je veľmi horúca a pri neopatrnej manipulácii môže dôjsť k popáleniu. Odporúčame použiť teplovzdornú lepiacu pásku na prilepenie sublimačného papiera k hliníkovej platni, aby nedošlo k posunu papiera.

Lepiaca páska na sublimáciu – 1cm x 30 m

Kľúčenky

Čas: 60 sek.

Teplota: 185 – 195 °C

Plocha kľúčenky je pomerne malá, pre lepšie upevnenie návrhu na sublimačnom papieri použite teplovzdornú lepiacu pásku a po sublimácii nechajte vychladnúť.