Ako funguje sieťotlač a čo všetko potrebujete?

sieťotlač na textil

Sieťotlač je známou a obľúbenou technikou potláčania tričiek a textilu všeobecne. Čo však o sieťotlači nie je až tak známe je fakt, že touto technikou možno rovnako kvalitne potlačiť aj iné povrchy, ako napríklad drevo, papier, sklo či rôzne kovy. V tomto blogu zhrnieme postup potláčania sieťotlačou, ako aj opis potrebného príslušenstva.

História sieťotlače

Pôvod sieťotlače siaha až do starovekej Číny. Vtedajší obyvatelia používali hodvábne sieťky, ktoré boli napnuté na ráme a slúžili ako šablóny na vyfarbovanie vzorov na rôzne textilné povrchy. Zaujímavosťou je, že staroveká literatúra, ktorá ako prvá opisuje sieťotlač, hovorí o použití ľudských vlasov či zvieracích vlásočníc na zhotovenie sieťky pre vtedajšiu sieťotlač. Postupom času ich nahradil hodváb.

Ďalšia zmienka o sieťotlači pochádza zo 17. storočia, kedy sa v Japonsku používala na zdobenie kimon. Počas stáročí postup sieťotlače prešiel len minimálnymi zmenami, čo hovorí o jeho nadčasovosti a praktickosti. Rozmach sieťotlače nastal na začiatku 20. storočia, kedy táto technika vo veľkom prerazila do Európy a USA.

Princíp sieťotlače

Sieťotlač spočíva v pretláčaní farby cez priepustné miesta šablóny (sieťky). Tieto priepustné miesta, ktoré predstavujú motív alebo vzor potlače, sa vytvárajú na site pomocou fotocitlivej emulzie, ktorá po nasvietení zatvrdne. Emulzia sa nanáša na sito, pod ktoré sa umiestni vytlačený vzor. Následne sa sito potreté emulziou a podložené vzorom nasvieti. Časti sieťky, ktoré sú pri nasvietení zakryté vytlačeným vzorom ostanú priechodné, zvyšná časť farbu neprepustí.

Čo potrebujete na sieťotlač?

  • Počítač na zhotovenie grafického návrhu
  • Tlačiareň s transparentnou fóliou, pauzovacím papierom alebo priesvitnú fóliu
  • Rám s napínacou sieťou
  • Fotoemulziu
  • Sieťotlačové korýtko
  • Halogénové svetlo
  • Drez alebo vaňa s odtokom
  • Farba podľa potláčaného povrchu
  • Stierka na farbu

Štartovacia sada na potlač tričiek sieťotlačou

Vytvorenie vzoru – grafického návrhu

Poďme na to ale postupne. Prvým krokom je vytvorenie vzoru potlače. Výber grafického softwaru je na Vás, čo je však dôležité, je vyvolať návrh ako pozitívny film. To znamená, že hotový návrh je pred tlačou potrebné previesť do 100% Black. Pokiaľ je vzor viacfarebný, je potrebné pre každú farbu spracovať samostatný výstup 100% Black. Tak ako pri každej technike potláčania, aj sieťotlač si vyžaduje určitú úroveň grafických zručností.

Ako pripraviť pozitívny film?

Existuje viacero možností, ako vytvoriť potrebný film. Jednou z nich je kopírovanie grafiky na priesvitnú fóliu, ktorá sa následne umiestni pod sito s natiahnutou emulziou a použije sa tak na vytvorenie vzoru. Ako alternatíva môže poslúžiť laserová tlač s použitím pauzovacieho papiera alebo transparentnej fólie.

Natiahnutie emulzie na sito

Fotoemulzia je chemikália tekutého skupenstva, ktorá reaguje na svetlo. Emulziu je potrebné rovnomerne natiahnuť po celej ploche sita. Užitočným pomocníkom pri tomto kroku je sieťotlačové korýtko. Pred nanášaním emulzie na sito je vhodné sito odmastiť, buď špecializovaným prípravkom alebo prípravkom na riad.

Pozrite si, ako prebieha proces potláčania trička sieťotlačou:

Emulziu je potrebné naniesť na sito z oboch strán, pričom v určitých prípadoch je vhodné po presušení emulzie nanášanie ešte raz zopakovať na tlačovú stranu – strana sita, ktorá je pri potláčaní otočená smerom k textilu. Vzhľadom na vysokú citlivosť emulzie na svetlo odporúčame nechať sito potiahnuté emulziou schnúť v tme pri teplote okolo 28 – 30 °C. Sito s emulziou je potrebné sušiť v horizontálnej polohe, aby sa zachovalo rovnomerné rozloženie natiahnutej emulzie.

Nasvietenie a vymytie vzoru

Po poriadnom zaschnutí emulzie prichádza na rad vysvietenie vzoru do sita pokrytého emulziou. V tomto kroku budeme potrebovať silný zdroj svetla, sklenenú pokrývku a pripravenú fóliu alebo papier s vytlačeným vzorom. Na sito pripevníme zrkadlovo otočenú fóliu alebo papier so vzorom. Sito následne umiestnime na tmavý podklad a spomínaná sklenená pokrývka sa umiestni ako vrchná vrstva. Takto pripravené sito so vzorom je potrebné už len poriadne osvietiť.

Odporúčame silné halogénové svetlo, avšak poslúžia aj klasické svietidlá. Rozdiel je potom v čase potrebnom na dostatočné nasvietenie. Doba svietenie sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov. Pri halogénových svetlách sa môže pohybovať niekde okolo 10 minút, no odporúčame vyskúšať viac krát a nájsť ten správny interval. Posledným krokom, ktorý nás delí od samotného potláčania, je vymytie vzoru. Sito „osprchujeme“ vlažnou vodou kým sa vzor neukáže. Ideálne je preto mať v dielni veľký drez alebo vaňu s odtokom.

Sito s vymytým vzorom je ešte následne potrebné osušiť a skontrolovať, či niekde na site nevznikli chybné prázdne body, ktoré je možné opraviť použitím retušovacej emulzie. Poslúži aj obyčajná lepiaca páska.

Príprava sita na tlač

Pred samotným nanášaním sieťotlačovej farby je potrebné sito ešte trocha upraviť. Vnútorné okraje sita zvyčajne nie sú dostatočne pokryté fotoemulziou a tak hrozí prepustenie farby na nechcených miestach. Bočné steny a rohy sita je preto potrebné prekryť lepiacou páskou a zabrániť tak nechcenému pretláčaniu farby.

Tlač vzoru

S takto pripraveným sitom sa môžeme pustiť do finálneho kroku – potláčania vzoru na textil či iný povrch. Pokiaľ sa rozhodnete potláčať pravdepodobnejšie najčastejšie sieťotlačou potláčaný predmet – tričká, skvelým pomocníkom, ktorého prínos určite rýchlo oceníte je karusel. Ten Vám umožní dôkladné a presné umiestnenie tak tričiek, ako aj sít. Pokiaľ sa chystáte na výrobu väčšieho množstva tričiek s rôznofarebnými vzormi, karusel je povinnou výbavou.

Potláčanie tričiek pomocou karuselu na sieťotlač:

Pri potláčaní používame farbu v závislosti od materiálu, ktorý ideme potláčať. Na textil používame farbu na textil, na papier zas farbu na akryl a podobne. Farbu nanášame na sito mimo vzoru a následne stierkovou gumou farbu roztiahneme po celej ploche vzoru v oboch smeroch. Stierku je potrebné držať pod správnym uhlom. Farbou nešetrite. Pre správne pretlačenie farby je stierku potrebné držať pod správnym uhlom a správnym tlakom. Ide o zručnosť, ktorá si vyžaduje cvik a skúsenosť. Pokiaľ Vaše prvé výtvory nebudú dokonalé, nezúfajte.

Sieťotlač – čo by ste mali vedieť

Sieťotlač je v princípe jednoduchá metóda, ale má svoje špecifiká. Jedným z nich je hustota sita. Tento ukazovateľ hovorí a množstve vlákna na cm2. Ideálna hustota sita je pre rôzne materiály odlišná.

Zaujala vás sieťotlač? Pozrite si aj tento návod v 25 krokoch:

Sieťotlač – návod krok za krokom

Napríklad na textil sa používajú sitá s hustotou 32 až 77 vlákien/cm2, na papier alebo fóliu 90 až 140 vlákien/cm2. Čím menej vlákien na cm2, tým lepší je nános farby (priepustnosť). Avšak pri väčšom počte vlákien je grafika detailnejšia.

Stierky na nanášanie farby sa taktiež odlišujú a to vo výške, hrúbke či tvare gumového povrchu, ktorým sa farba nanáša. Pre výsledok je mimoriadne dôležitá tvrdosť stierkovej gumy, ktorá má označenie SH alebo A. Tvrdosť ovplyvňuje presnosť a intenzitu nánosu farby. Na textil sa hodia stierky s nižšou A, zatiaľ čo na hrubšie a pevnejšie materiály je potrebná hrubšia stierka.

Štartovacia sada na sieťotlač – PlusPlus ++

Ako sme už v článku spomínali, aj farby na sieťotlač sa líšia a vždy je potrebné zvoliť farbu presne podľa typu povrchu, ktorý budeme potláčať. Zosúladením týchto parametrov je možné dosiahnuť dokonalý výsledok vo forme bezchybnej potlače, vyžaduje si to však čas, zručnosť, skúsenosti a taktiež financie.

Výhody a nevýhody sieťotlače

Sieťotlačou je možné potláčať takmer každý druh povrchu (so správnym sitom, farbou…), teda materiály s rôznou hrúbkou a vlastnosťami. Pri sieťotlači taktiež existuje široký výber špeciálnych farieb, ktoré môžete použiť – termocitlivé, UV, fluorescentné a podobne. Na sieťotlač nepotrebujete žiadne zložité stroje či zariadenia, postačí základné príslušenstvo na sieťotlač a dielňa.

Výhody sieťotlače:

  • Možnosť potlačiť rôzne povrchy a materiály
  • Možnosť použiť rôzne farby a laky
  • Nákladovo efektívna pri veľkom objeme výroby
  • Trvácnosť a kvalita potlače

Na druhej strane, aj sieťotlač má svoje nevýhody. Pravdepodobne najvýznamnejšou je potreba vyrábať veľa, inak táto metóda nie je v pomere k nákladom výhodná. Veľká výroba ide ruka v ruke s dielňou, ktorá musí mať potrebné rozmery a vybavenia. Pre kvalitný výsledok je taktiež potrebná prirodzená šikovnosť a nadobudnutie potrebných zručností.

Nevýhody sieťotlače:

  • Nevýhodná pre malé objednávky
  • Veľa krokov – potrebná príprava a zručnosť
  • Priestorová náročnosť

Tak či onak, sieťotlač patrí medzi jednu z najobľúbenejších a najvyužívanejších techník potláčania a nie je to náhoda. Pre mnohých výrobcov je práve sieťotlač tým najvhodnejším riešením. Počiatočné zriadenie dielne a zabehnutie sa do procesu môže chvíľu trvať, to je však tá najťažšia časť, po ktorej prichádza zaslúžené ovocie.

2 thoughts on “Ako funguje sieťotlač a čo všetko potrebujete?”

Comments are closed.